Typing scills (scorecard) on December 31, 2003

Een blijvende sollicatievraag van ons blijft de objectieve test 'typkunst' bij http://www.brainbench.com/transcript.jsp?pid=4791861.  Op 31/12/2003 kreeg ik persoonlijk de melding dat mijn diploma hiervoor verviel (3 jaar geldig) en zo'n datum is ideaal om het examen opnieuw af te leggen.  Over de score 'hoger dan 99% van alle vorige testnemers', zijn wij echter niet onverdeeld tevreden, daar met het intens gebruik van de PC ons foutenpercentage sterk gestegen is (het wereldrecord ligt hierdoor helemaal niet meer binnen ons bereik, overigens).  Neem trouwens zelf ook deze gratis test op http://www.brainbench.com/xml/bb/common/testcenter/taketest.xml?testId=248 (knop 'Get Test' drukken)!   We zijn echter in 2003 in tussenfasen en onder ideale omstandigheden voor het eerst over de 500 aanslagen per minuut geraakt op een Hermes elektronische typmachine (is nog steeds beter afgesteld dan gelijk welk PC-klavier)!   

Hieronder vindt u mijn uiteindelijke officieel testresultaat van Brainbench met ergonomisch computerklavier: 83 wpm = 415 cpm.  Het foutenpercentage vind ik eerlijk gezegd nog te hoog (verslechtering door PC's!), maar ja, 400 aanslagen per minuut is nog altijd meer dan Bin Laden ooit haalde (gelukkig maar).    Veel succes met jullie test (ik typ al sinds mijn 15de jaar, eigenlijk typte ik al als kleutertje al voor ik kon lezen op papa-belastingcontroleurs' eigen 'tovermachine' , maar het resultaat was er toen ook naar - die zo'n machine had, begrijpt in tegenstelling tot de huidige jeugd nog wat 'shift' betekent op een klavier).

Individual Brainbench Test Results - Actionable Data Just For VAN BELLE Jean Marc (info@logocom.be)

Module Score
(1-5)
Text Description  Weight 
Typing Speed & Accuracy 4.65 Scored higher than 99 percent** of all previous test takers.
 
Raw Words Per Minute (WPM): 84 WPM
Accuracy-Adjusted WPM: 83 WPM
Overall score represents the accuracy-adjusted score placed on a scale of 1.0 - 5.0. Raw WPM represents the words per minute typed without regard to accuracy. Accuracy-adjusted WPM represents words per minute typed correctly.
 100%

**Percentile scores reflect a score relative to others who have taken this test.
   This value can change with time as the number of completed tests increases.

 

Additional information

  Item   Value
Weighted Average Score: 4.65
Total Time: 8 minutes, 19 seconds  
Average Time per Question: 49 seconds

Direct link via internet (en zo kunt u nagaan dat wij wŤl eerlijk zijn)

http://www.brainbench.com/transcript.jsp?pid=4791861

Opmerking - spraaktechnologie - cijferklavier

Met de Corel Word Perfect Suite die wij volgen (als Word Perfect fanaat vinden wij Word nog steeds een snertprogramma - in muziektermen: crash & burn), hebben wij de testen met de upgedate Dragon Natural Speaking voor XP (Scansoft) ook uitgevoerd.  Omwille van de zeer intensieve tussencommando's ('volgende lijn', 'keer terug', 'punt',...) komen we nog steeds maar aan een gemiddelde snelheid van zo'n 150 aanslagen per minuut (soms net 200 bij grotere teksten).  Het wordt trouwens een complete ramp in ons boekhoudpakket hiermee.

Want ons boekhoudpakket is gebaseerd op het concentreren van de inputmodules rond het cijferklavier.  De meeste van onze cliŽnten die ons kennen, denken dat wij op het cijferklavier veel hoger scoren dan met het alfabetisch klavier.  Bij het testen heden met overtypen van euro-cijfers (2 digits) van balansen kregen we heden volgende gemiddelde score (op 8 testen):

Bruto: 563 tekens gemiddeld op 2 minuten (cijfers + '.' + <enters>), zijnde 281 cpm.
Fouten: 2 (beste score: 0, slechtste score 4)

Dragon Natural Speaking haalt hier... 80 cpm (probleem is trouwens de noodzaak aan snel kunnen lezen van cijfers en zeer correct uitspreken, wat in de Nederlandse taal niet zo evident is).  Voor geÔnteresseerden in spraakverwerkingssoftware: Vergeet niet de nodige starturen mee te rekenen om het programma aan jouw stem te laten gewennen, interessant wordt het vooral als je bovendien zelf commando's instelt om de input manueel te versnellen.  En een snelcursus dictie hoort er volgens ons ook zeker bij.  Nadeel is dan weer, dat je mijns inziens de technische vaardigheid verliest die een typcursus als algemeen vormend element wel vormt (+ als discipline-instrument op een ŗ twee jaren is het voor mijn kinderen ook een van de zeer strikte zaken waartoe ik hen elk opvoedkundig verplicht).   Niet kunnen typen is dan misschien op menselijk vlak niet erg, maar als onafhankelijkheidselement in een gecomputeriseerde schoolomgeving, blijft het een enorme luxe!

Het zijn trouwens deze scores die van invloed zijn op onze prijsberekening, hoewel onze bediendes deze score natuurlijk niet halen.  Het voordeel voor onze klanten van dit typen is dus... zeker en vast een lagere prijs!

En nu wat zever (aan 400 cpm): de testen werden afgelegd in de morgen, want onszelf kennende ligt onze concentratie vanaf 4.00 h 's morgens hoogst, om vanaf 15.00 h sterk af te nemen.  Een andere recente aanvullende truc die wij voor typen gebruiken is: ik vroeg twee jaren geleden aan Sinterklaas een keyboard CTK 571 van Casio (de goedheilige man heeft deze wellicht in de Makro Eke besteld).  Met de les-functie 1-2-3 (1 voor ritme, 2 voor linker of rechter hand te oefenen, 3 is real time meespelen met het origineel - raak ik zelden aan toe) kun je 's nachts Ťcht destressen met stukken als The Entertainer (Charlie Chaplin), Over the rainbow (is vooral linker hand oefening), Piano Sonata op. 27 no 2 (beter gekend als 'moonlight') - lijkt makkelijk maar is zeer moeilijk omdat altijd anderhalve tussentoon gebruikt wordt, Hungarian Dances no. 5 (een van de gemakkelijkere dat je zonder enige notenleer rechts zeer goed aanleert), Valse op. 64 no. 1 "petit chien" waarmee je vooral de vingerzetting ('typ'snelheid) over twee notenbalken heen leert, FŁr Elise, Turkish Marsh (Mozart), maar ook Candle in the Wind (E. John) en veel gemakkelijkere stukken.  Voor het gezin bestaat er geen mooiere sinterklaas dan zoiets (de huidige Casio 671 is een nagenoeg identieke vervanger).  Het is hoe dan ook beter dan de zelfhypnose die ik vroeger toepaste (en veel minder gevaarlijk).

-----------

IQ-test (ahum) on February 12, 2004

Over IQ, kun je lang ruzie maken, en het is niets waard zonder EQ (dikwijls zelfs omgekeerd evenredig, als ik naar een paar van mijn acht broers kijk, en misschien ook in de spiegel).  Hoewel je geen IQ van volwassenen kunt afnemen, kun je op internet bij www.tickle.com "The Classic IQ-test" afnemen.  Ik heb dit uit nieuwsgierigheid eens geprobeerd begin 2004 en kwam dit resultaat tegen.

Zelf geloof ik eerder in een InteresseQuotiŽnt dan een IntelligentieQuotiŽnt.  We denken veel te snel dat we het niet begrijpen OF we denken veel te snel dat we het wel begrijpen.  Maar we hebben de deemoedige vraagstelling nodig, waarmee onze cliŽnten met een eenvoudige antwoord ONS kunnen helpen om HEN te helpen.  Maar dat vergt energie, veel energie, en blijvende energie.  Ik denk dat die 133 enkel weergeeft dat ik aan (onder andere) ADD lijd...

Een concreet voorbeeld misschien van deze week (01/03/04): Ik vraag aan mijn cliŽnt-aannemer uit te leggen voor welke huidige en toekomstige omzet die [dure] investeringskraan bestemd is.  Ik vraag hem vervolgens hoeveel uren die kraan kan worden aangerekend, enne... dan leg ik hem zeer eenvoudig uit  hoe hij de kostprijs van zijn kraan per uur kan uitrekenen.  Wie heeft er dan eigenlijk het hoogste IQ?  Juist, ja: mijn cliŽnt!  Ik kon alleen goed vragen stellen en gebruikte bovendien nog de rekenmachine van de klant (die is iets goedkoper dan zo'n bouwkraan).