Leidend gedrag [test www.vacature.com 26/10/06]

Competence Indicator

In je omgang met anderen vertoon je vooral "leidend gedrag"

Als je samenwerkt metandere mensen, dan kan jouw gedrag best omschreven worden als iemand die houdt van sturen, leiden, coŲrdineren, helpen, coachen, motiveren,

Je houdt ervan anderen de juiste weg te tonen en/of aan te moedigen. Je wil anderen (bege)leiden.

Je voelt je vaak verantwoordelijk voor de gang van zaken en neemt de touwtjes dan ook graag in handen. Hierdoor nodig je anderen uit om op jouw voorstellen in te gaan. Mensen zien je als competent en betrouwbaar, temeer omdat je een natuurlijk gezag uitstraalt.

In professionele teams zal je eerder coachend optreden, in beginnende teams of teams waar expertise ontbreekt eerder structurerend. Anderen kunnen op jou rekenen om de kar te trekken.

Door je ' sturend vermogen' kan het gebeuren dat de mensen rond je er vanuit gaan dat jij wel altijd met de ideeŽn op de proppen komt. Let er voor op dat jij niet steeds het initiatief moet nemen om tot actie over te gaan. Mensen worden zo snel afhankelijk van jouw beslissing.

Enkele dingen waarvoor je moet opletten in je omgang met anderen

Zorg ervoor
opsommingsteken dat je voldoende luistert vooraleer je op de proppen komt met voorstellen
opsommingsteken dat je naast je goede raad ook de nodige betrokkenheid bewerkstelligt bij hen aan wie je leiding geeft

Voorbarige hulp is geen hulp. Indien je vaak te horen krijgt van andere mensen "ja, maar zo zit dat eigenlijk niet in elkaar ...", is de kans groot dat je te weinig luistert en op basis van te weinig informatie je voorstellen doet.

Soms leidt sturend-coachend gedrag tot 'eindeloos overleg, overbekommernis, overdreven het handje vasthouden'. Weet dat er grenzen zijn en dat soms een kordate halt nodig is.

Laatste bedenking: wat doe je als je niet de leiding hebt? Ga je dan loyaal meewerken? Kritiek geven of morren? Dwarsliggen?

Leidende mensen

Profielen die een leidend gedrag vertonen in de omgang van anderen:

opsommingsteken administrator
opsommingsteken realisator
opsommingsteken gangmaker
opsommingsteken professor
opsommingsteken gids
opsommingsteken ondernemer