Gekwebbel - Roos VONK - 2008

 

Een man kan water opzetten
en voor zich uitkijken tot het kookt,
volledig in vrede met de wereld

 

Uit: PSYCHOLOGIE MAGAZINE - Oktober 2008 - Thema: Wat wil de man? - Blz. 80

Doorgegeven herpublicatie op website van VAN BELLE Jean Marc, info@vb.be

Auteursrechten blijven bij Psychologie Magazine en Roos VONK (bronvermelding!)

 

Een goede vriendin had ooit een affaire met mijn collega. We hadden het zien aankomen. Hij maakte dubbelzinnige opmerkingen en complimenten, die zij aan mij vertelde om te checken wat hij bedoelde. ‘Hij wil met je naar bed,’ veronderstelde ik. Dus na hun volgende date belde ik meteen. ‘En?’ Ja hoor. ‘Maar Roos,’ voegde ze toe aan haar uitgebreide verslag, ‘jij weet niks: hij zei na afloop dat jij het niet mag weten.’ Natuurlijk durfde ze niet te zeggen dat ik het allang wist.

Hoe kon hij eigenlijk denken dat ze zijn avances niet allang met mij besproken had? Vrouwen praten over alles. Maar vaak ook over niks, net zo makkelijk. Dan praten ze maar wat, omdat dat hun manier is om in relatie te zijn. Dat werkt mannen op hun zenuwen: waar gaat het over, wees eens een keertje stil! Mannen zijn minder bezig met het smeden van de sociale band. Ze willen eigenlijk het liefst met rust gelaten worden. Samen winkelen vinden ze buitengewoon stressvol en ‘samen dingen doen’ een bezoeking. Ik ken een vrouw die in het dagelijks leven het ‘samen-gevoel’ miste en haar man voorstelde om voortaan samen de kinderen naar bed te brengen. Maar zodra zij in de kinderkamer erbij kwam zitten — gezellig — ging hij weer weg. In zijn instrumenteel ingestelde geest was er dan immers iemand bij de kinderen en had zijn aanwezigheid geen toegevoegde waarde meer.

Vrouwen gebruiken ook veel zwerfwoorden zoals ‘eigenlijk’, ‘een beetje’, ‘in zekere zin’, ‘Zou je misschien even...’. Mannen praten stelliger en kernachtiger. Maar ze hebben ook minder gedachten dan vrouwen, dus ze hebben domweg minder te zeggen. Als wij een man vragen ‘Waar denk je aan?’ en hij zegt ‘Niks,’ dan denken we ‘Jaja’ (en slaan aan het fantaseren over waar hij werkelijk aan dacht). Aan niks denken, dat kan helemaal niet! Maar mannen kunnen dat wel. Het is stiller in hun hoofd. Ik denk dat vrouwen dit onderschatten. Met hun vriendinnen bespreken ze alle mogelijke scenario’s over wat hij bedoelde toen hij iets zei. Waarschijnlijk bedoelde hij helemaal niks.

Mannen zijn in feite meditatiever ingesteld dan vrouwen. In ons hoofd is het een enorm gekwebbel. We wijlen ook altijd multi-taskend onszelf nuttig maken. Een man kan water opzetten en voor zich uitkijken tot het kookt. Volledig in vrede met de wereld. Vrouwen niet, die regelen en redderen en trekken eraan om het beter te maken. Vooral aan de man. ‘Sta daar niet zo, doe eens wat!’

Vandaar de uitspraak: ‘Een vrouw trouwt met een man en hoopt dat hij verandert, en dat doet hij niet. Een man trouwt met een vrouw en hoopt dat ze niet verandert, en dat doet ze wel.’ Mannen kunnen dingen op hun beloop laten. Accepteren dat het soms niet gaat zoals je wilde. ‘Dat pik je toch zeker niet!’ zegt de vrouw dan.

Wij vinden die mannen slappe zakken. Maar ondertussen, dames, is het toch iets om over na te denken. Vrouwen volgen allerlei boeddhistische trainingen om hun hoofd leeg te maken en in het hier-en-nu te zijn en meer accepterend te wor    den. Dus om net zo te worden als mannen, eigenlijk, een beetje, in zekere zin.

ROOS Vonk is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en managemerflconsultant. Website: www.roosvonk.nl maar u mag ook klikken op de foto hierboven.

Publicatie op http://www.logocom.be/man-vrouw  in 2009 door VAN BELLE Jean Marc, Bellegoed, Bellegem, Belgium, info@vb.be.  Ook ondervoorzitter Vlaamse Journalistenvereniging www.vjv.info.