logocom: loquendi libertatem custodiamus

10. 3. Optisch bedrog ('backspace' = hoofdmenu)   [schaats-salto's; zwemsalto's (inclusief dubbele in Spillebad); eenwieleren; salto's in sport-speelschommelhier naar zandtunnel; I Will Survive-videoclip];  Roze wordt groen ; Slotbeschouwing met Galloping Gertie-link (23/10/07)

opsommingsteken Nieuw 25/03/10: Geniale onmogelijke foto's van E.J. - (vooral gemorste koffie in wereldkaart is bijzonder, vind ik)
opsommingsteken Nieuw 22/02/10: Prachtige powerpoint met grootheden en kleinheden van onze aarde in ruimte (Thx to Ivan, ik zelf vond het wat zever daarna; schoonheid is pas ook schoonheid als ze bekeken wordt en ook de aarde is tijdelijk)
opsommingsteken Nieuw 04/06/07: Mindreaderbedrog: De computer leest uw gedachten... NIET Voel u schuldig als u ook zo lui was en ga in het vervolg zelf de uitdaging aan!

Deze pagina bevat heel wat wetenschappelijke weetjes die je zowat overal rond op internet vindt, maar die je doen beseffen dat onze zintuigen het dikwijls fout voor hebben, en dat onze hersenen met 1% van informatie dikwijls 100% maken.  Vergeet dus nooit dat foutjes ook X 100 gebeuren.

Deze pagina is simpel gehouden en dus lang.  Je moet maar naar beneden scrollen voor wat je interesseert.

Nieuw 09/08/2006: Marsvrouwtje zendt mij mars-mail

10.3.1. Fout lezen: onze hersenen lezen fout (vooral de mijne?)

Via mail ontvangen:

10.3.1.1. Tel het aantal F-en in de volgende tekst:
 

FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS.

(blader pas naar beneden als je nauwkeurig geteld hebt).

Ter info: oplossing Rubik's cubus: klikken op de cubus hieronder (heeft niets te zien met de 'f'-en)
Klaar?
 


Hoeveel telde je er? Drie?

Het zijn er namelijk maar liefst zes:
F
INISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS

Verklaring:
De cortex/hersenen besteden weinig aandacht aan woorden die voor de betekenis van een zin niet cruciaal zijn, zoals het Engelse woord 'OF'.  Onze ogen leren bij het lezen om hun aandacht op de betekenis van de belangrijkste woorden te vestigen (zelfst. naamwoorden hier). Ook zijn hoofdletters moeilijker te lezen.  Als je het antwoord wel goed had dan heb je een geestelijke afwijking en ben je heel bijzonder, f je hebt minutieus geanalyseerd letter per letter (zoals eigenlijk gevraagd was, maar niemand heeft veel tijd, zeker niet tijdens het surfen op internet).

10.3.1.2. Typfouten storen niet altijd

Sommigen zijn wat jaloers op mijn typscores op de link http://logocom.be/031231_typing_scills.htm maar ik wil ze hier eens geruststellen.  Lees namelijk eens volgende tekst:

Vlgones een oznrdeeok
Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Let wel, de eerste en de laatste letter staan telkenmale wel juist.  Deze tekst kun je terugvinden op heel wat sites over dyslexie, maar hebben er niet altijd mee te maken.  Het maakt alleen duidelijk dat onze geest veel meer interpreteert dan we zelf zouden weten (zoals in die reportage op Canvas op 25/01/2005 waar niemand die gorilla zag die overal opdook).

10.3.2. Beelden die wl stil staan maar die optisch onrustig worden

Kijk maar eens goed.  Het stuk dat je ogen zien, staat stil, omdat er maar een zeer klein stukje in onze ogen is dat scherp kan zien.  De rest ziet zeer bruut (en het stuk waar de zenuweinden samenkomen is zelfs compleet blind), dus de cirkels zetten zich in onze hersenen in beweging.

Volgende tekening moet je mooi op ooghoogte scrollen op het scherm (let op met de zware bug in Internet Explorer die in je muisscrol om het even welke uitvoerbare code kan programmeren; vandaar dat Duitsland nu met Opera als browser werkt), je concentreert je op de stip in het midden en vervolgens beweeg je je hoofd helemaal naar het scherm toe, en trek je je hoofd weer achteruit (vooruit en achteruit).  Je geest doet zelf de cirkels draaien in tegengestelde richting.  Een verklaring hiervoor is welkom, want ik denk niet dat het met de focus van je twee ogen te zien heeft, zoals op sommige sites staat, daar het ook met n oog gebeurt.

Hieronder eentje die misschien niet helemaal in deze rubriek past, maar die ik anders niet kon onderbrengen.  Je bekijkt de tekening en ziet dat er veel grijs rond de stip is.  Daarna focus je zeer scherp op de zwarte stip.  Terwijl je een eindje scherpstelt, zul je zien dat het wit van de buitenkant het grijs overwint en in de richting van de stip uitbreidt (steeds minder grijs).  Voor mensen die grijs denken cht een aanrader.

10.3.3. Lijnen die wl recht of even lang zijn; cirkels idem

Dit zijn klassieke tekeningen die overal te vinden zijn.  Toch wou ik ze niet onthouden.

Neem een lat om ze te controleren, maar ze zijn dus duidelijk even lang.  Het is een beetje de reclame van een Mercedes klasse A: groter van binnen dan van buiten (kan dus niet, h).

Voor hieronder mag je gerust ook je latje nemen.  Het is de stapelvolgorde die het doet. 

Het is duidelijk dat onze geest, moest deze echt minutieus alles opnemen, niet in een fractie van een seconde dit beeld zou kunnen verwerken, wat nu wel het geval is.  Zelfde nut hebben onze nachtelijke dromen, trouwens:  Slechts zeer weinig wetenschappers weten momenteel trouwens van het ophefbarende onderzoek dat onze hersencellen tijdens de diepe unieke menselijke slaapfase net wl hersteld worden (tot op heden werd aangenomen dat hersencellen enkel konden afsterven).  Om nog maar van deltagolven en alfagolven te zwijgen...

Ook een echte klassieker hierboven.  De binnencirkels zijn even groot.  Eigenlijk mag ik hier een link maken naar het begrip 'algemene relativiteitstheorie', die Einstein niet enkel natuurkundig bedoelde.  "Heb ik veel of weinig verstand?" is even relatief.  Een vraag die ik duidelijker vind is: "Gebruik ik die cellen wel goed?"  Maar misschien is zelfs dat relatief...  Volgens mij is enkel de dood absoluut en tegelijkertijd de enige zekerheid die we hebben (gelukkig maar).

10.3.4. Jezus Christus op uw muur zonder projector

Ik hoop dat de lezers voldoende zelfkritisch zijn om hier niet teveel geloof aan te hechten.  Toch is het zeer verrassend als je dit de eerste keer doet.  Instructies onder de tekening zelf.

Zoek eerst een wit stuk muur uit in je buurt.  Kijk nu eens naar de tekening hierboven: Zie je de vier kleine puntjes boven elkaar in het midden?  Wel, ga nu dichter bij het scherm zitten en kijk zeker een halve minuut tot een minuut zeer geconcentreerd naar deze vier puntjes.  Draai nu je gezicht naar de lege plek op de muur.  Misschien zie je al een plek, maar knipper nu snel met je ogen na elkaar (open/toe/open/toe/...).  Een figuur zoals Jezus Christus er wellicht uit zag, wordt in je hersenen zelf gevormd.  Puur wetenschappelijk hoor, maar voor sommige buren Nederlanders: Je overtreedt toch niet het gebod van afbeeldingen hiermee.

10.3.5. Onze geest die elementen/nuances zelf bijvoegt.

Ook dit zijn zeer oude klassiekers, maar er werd mij gevraagd ze te bundelen hier.

Het is duidelijk dat hierboven er geen grijze bolletjes of vlakjes zijn in de kruispunten.  Toch ziet u ze wel.

Hierboven is er geen spiraal.  Uw hersenen interpreteren de richting van de 'beentjes naar binnen' foutief. Druk het eventueel af en kleur het met een stift.  Het zijn allemaal cirkels.

10.3.6. Kaartenbedrog/Diverse grappige tekeningen

Op 29 april 2005 kreeg ik van mijn collega Siska Gerniers van de ouderraad van de Vrije Basisschool Rodenburg onderstaande Powerpoint-presentatie (viewer nodig, eventueel downloaden van http://www.microsoft.com/downloads/ThankYou.aspx?familyId=7c404e8e-5513-46c4-aa4f-058a84a37df1&displayLang=nl).

Daarna kunt u hier links op de foto van David Copperfield klikken om de presentatie te kiezen [Openen of u slaat deze ergens op uw schijf op en opent deze daarna].  U hebt wel een paar minuutjes kijktijd nodig, want het wordt natuurlijk met veel show ingepakt om u af te leiden.  Het maakt gewoon gebruik van het feit dat we slechts een zeer beperkt korte termijn geheugen hebben.  Maar pas het even toe en kijk of u tot 99% van de mensen behoort die dit als 'tovenarij' beschouwt.  De oplossing is nochtans dood-eenvoudig (voor zover de dood eenvoudig is, het is het meest complexe begrip voor de hersenen, zelfs voor mediterende boeddhisten die de leegte net in relatie zien met inhoud).

-----

MINDREADER: De computer leest uw gedachten
...NIET, zoals hierboven)

Op 4 juni 2007 kreeg ik weer de zoveelste massa-mail die verwijst naar Mind Reader, en het valt mij telkenmale op dat mensen hier even rap intuinen als in de massapsychose van de opwarming van de aarde door een stijging van de CO2 in de lucht (het is omgekeerd en er is maar 0,03% koolzuur die vooral gevaarlijk kan zijn in koolstofmonoxide zie deze wikipedia-link) en ik zoek ook langs deze weg naar de eerste wetenschapper die in de film van Al Gore n iets vond over CO2 naar opwarming aarde (omgekeerde is normaal: warmere lucht, hogere verzadigingsdrang, dus ietsjepietsje meer CO2). En dan weer pretentieus denken dat wij slimmer zijn dan de vermoedelijke papa van Jezus, een eenvoudige timmerman met de naam Pre Joseph van 2000 jaren geleden die ook de tabel hieronder in een oogopslag met hoofdrekenen nog sneller dan ik zou ontmaskerd hebben.

Probeer zelf, maar op http://www.eclh.nl/vaklokalen/wiskunde/Gedachten%20lezerken.htm vindt u dus zoiets als hieronder:

Wel, nu stelt zich de vraag: Ben ik slimmer dan u?  Zeer zeker niet, maar misschien bent u gewoon luier dan ik.  De logica was zeer gemakkelijk voor mij hierboven waardoor ik het direct wist: Van een getal de som van de cijfers aftrekken, is gewoon de negenproef uitvoeren zoals bij een deling.  Iedereen herinnert zich hopelijk nog dat als de som van beide cijfers deelbaar is door 9 of 3, het getal zelf ook deelbaar is door 9 of 3 (ook als je een getal met meer dan 2 cijfers gebruikt).  Als u zich dat niet herinnert, wel ja, dan bent u misschien toch dommer dan ik, maar dat hoeft dus echt niet en is alleen een kwestie van inspanning, opvoeding en nederige zelfkritiek, denk ik. Steek de schuld in elk geval niet op een ander.

Alle mensen, wees een logisch en denk eens rustig na of lees het hiernavolgende:

opsommingsteken

Als je vanaf een tiental de cijfers aftrekt van het getal zelf, kom je toch altijd hetzelfde getal uit?

opsommingsteken

10 minus 1 = 9, 11 minus 2 is 9, 12 minus 3 is 9, 13 minus 5 id 9... 19 minus 10 = 9

opsommingsteken

20 minus 2 = 18, 21 minus 3 is 18, 22 minus 4 is 18... 29 minus 11 = 18

opsommingsteken

30 minus 3 = 27, 31 minus 4 is 27... 39 minus 12 = 27

opsommingsteken

40 minus 4 = 36... 49 minus 13 = 36

opsommingsteken

50 minus 5 = 45

opsommingsteken

60 minus 6 = 54

opsommingsteken

70 minus 7 = 63

opsommingsteken

80 minus 8 = 72

opsommingsteken

90 minus 9 = 81

opsommingsteken

Elk van die uitkomsten is een veelvoud van 9, als je de cijfers van de uitkomts optelt zul je ALTIJD het vakje 9 uitkomen links onderaan, en ook dat is logisch.  Maar dat deed men net niet, omdat het dan zou opvallen omdat u altijd op vakje 9 uitkwam.

opsommingsteken

Nu valt het niet op dat u altijd in een diagonale lijn uitkomt van links onderen naar rechtboven. De ambetanterikken die telkenmale een getal namen na elkaar van hetzelfde tiental (bijv. 12 en later 18 en dan 16 en dan 13 zouden dat WEL gemerkt hebben).

opsommingsteken

Wel, kijk nu eens goed naar de wijziging als u op <refresh> ofte <F5> duwt in Internet explorer.  Alle tekens veranderen, maar de diagnoale lijn die deelbaar is door 9 heeft altijd hetzelfde tekentje.

opsommingsteken

Uitkomst: het tekentje van vakje 9:

Kijk, als ik op vernieuwen klikte, kreeg ik deze:

opsommingsteken

Dus voorspel zelf nu eens de uitkomst?

Juist, ja, en natuurlijk doet men het originele scherm weg!

Nee, niet nog een keer dus.  Na jaren dat ze mijn zoon vergiftigden met de simpele drugs rilatine en nu ook concerta (ook mijn schuld oorspronkelijk door de bijsluiter niet te lezen; nu doe ik dat altijd, maar eigenlijk geef ik gewoon niets meer) en ons wijsmaakten dat hij hyperactiviteit en een aandachtstekort had (ADHD), bleek na (verboden) zelfvergiftiging met rilatine en een rilatine-echtscheiding tot gevolg, dat mensen zoals wij geen aandachtstekort maar een aandachtsoverschot hebben.  Ben ik abnormaal? Laat me niet op de grond vallen van het lachen? Zolang u zelf de oplossing niet weet, zult u wel zeggen 'Nog eens? - JA'Maar een keer u weet hoe het werkt, zult u ook snel zeggen 'moa vent toch, 'k weet tut ol en 'k zien da beu gezien'.

Ik hoop dat u tegen uw vrouw echter wel zegt: Nog eens? Want dat is tenminste... complexe wiskunde. Ik verwijs naar de mail met het prachtige schemaatje over 'de hersenen van de vrouw' die een eerbetoon is aan hun complexiteit (de bolletjes op het schema waren wellicht hormonen).  Ik probeer dit later ook nog eens te publiceren, maar het is een script, dus vergt het tijd dat te converteren naar .GIF of zoiets zonder dat het te zwaar zou worden om op deze pagina te plaatsen.

Voor mensen die rilatine geven aan hun kinderen: Vorm uw eigen idee maar lees misschien toch eens deze opzettelijk zeer warhoofdige pagina  van mij.

Bovenal, zorg goed voor elkaar en als je jezelf stom voelt nu, troost je dan met de gedachte dat ik liefs lach met mezelf.  Dat is trouwens zeker de reden dat ik hele dagen lachend rondloop. Jean Marc VAN BELLE, 04 juni 2006.

-----

Wat hieronder staat, past eigenlijk niet bij deze tekst.  Maar omdat deze rubriek ook humor bevat, wou ik u ze niet onthouden.

Effe wachten... en kijken (drink misschien iets tussenin?)

 

10.3.7. Een zeer straffe: Roze wordt groen (geen bijbedoelingen)!

Via Stefaan Der (een kunstvolle stiel-timmerman uit Moorsele, stefaan.dere@skynet.be) verkreeg ik deze powerpointpresentatie.  Een ronddraaiend bolletje veranderd van kleur door je te concentreren op het midden, veranderd daarna van kleur en dan verdwijnen er nog bolletjes op de koop toe. Eerst dacht ik dat er weer een timer in zat, maar nee hoor, als je een eindje wegkijkt en het willekeurig wanneer opnieuw doet, herbegint het.  Deze kan ik nog NIET verklaren!

Klik hier of op de tekening hieronder voor de bewegende powerpoint-presentatie.

Het verdwijnen gaat bij mij alleen met n oog, dat wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.3.8. Geen optisch bedrog

Deze videoclip is geen optisch bedrog.  Dat is een boekhouder-fiscalist waarvoor de spanning eventjes te veel werd, en die in de schaatsbaan in Gullegem eventjes 'uit de bocht gaat'. Op 03/02/2006 maakten mijn toffe VTI-leerlingen er op hun 100-dagen een betere clip bij (zie ernaast). Om geluidsproblemen te voorkomen, werken de clips PAS als u erop klikt met de muis!

   

Op 10 februari 2008 was mijn salto al verbeterd:   Maar de zottigheden bleven: klik hierna . Met dank aan Jan Deweer voor beide opnames hiervoor. Mijn dochtertjes marieke en stientje beginnen intussen ook trouwens dezelfde kuren te krijgen...

En dit is op 12 juli 2005 aan de zee te De Haan (hyperactief half dagje met mijn toffe kindjes en een paar extra kindjes, met drie kindjes had ik eigenlijk niet genoeg).

    <even wachten - download vrij traag door andere videoclip hierboven>

En dan nadien om de kindjes terug tot rust te brengen, vroegen ze om ingegraven te worden met hetzelfde zand:

Klik hier om mijn klassieke salto 39 jarige leeftijd opnieuw te zien (alternatief als je niet kunt stoppen)

En als  je van zo'n dingen niet genoeg krijgt, hier een zware download (geduld, eventueel rechter muisknop - 'opslaan als' map openen en dan dubbelklikken op 16 MB bestand) van de langere videoversie van de boekhouder die 'leert' schaatsen (die rare snuiter in zijn rode hemd met opgerolde mouwen, logisch dat hij het warm heeft als je dit ziet).

Hier misschien ook even melden dat 'mijn' boekhoudersinstituut BIBF niet altijd zo gelukkig is (2006: was) met deze priv zaken, maar informatie is op zich al saai genoeg, en ik vind dat als je met jezelf kunt lachen, je veel gelukkiger bent, je veel meer energie hebt om door te gaan, en dat je op deze wijze de energie ook uitstraalt naar anderen.  Toen ik een jaar of 18 was, heb ik een heel eind geen salto's of vrije vallen van 10 meter hoog meer durven maken (ik heb nochtans een zr grote hoogtevrees) in het Olympia-zwembad van Brugge (Olympiabad; het enige gezonde zwembad volgens mij met veel minder chloor; hebben een continue broom-installatie), omdat ik toen dacht dat ik het enkel deed om op te vallen.  Tot ik nog wat later tot het filosofische besef kwam dat niets doen, het leven zo saai maakte, dat het helemaal zwart-wit werd, ook voor mijn omgeving.  Nu besef ik bijvoorbeeld dat ik een 'oude zak' zal worden, dus wat ik nu niet doe, doe ik wellicht nooit meer (in boekhouding is het ook zo, doe altijd vandaag wat je morgen kunt doen; maar inhoudelijke zaken 'overnachten' best ook eens voor vereenvoudiging).

opsommingsteken

Klik hier voor een snelle download video' van mijn anderhalve salto's van 5 m en 1 meter-plank in februari 2005 - klik hier voor de nieuwe augustus-2006 zware download-videoclip-montage met voorwaartse, achterwaartse, binnenwaartse, handenstandse, muggenduikse en ook dubbele salto (mijn 2,5 salto lukt niet zo goed meer zonder dat mijn ogen iets roder en dan blauwer kleuren, ook niet in zwembad Zwevegem (archief openingsuren 2005, openingsuren 2010 klik hier!). Of ziet u liever deze foto van mij in zwembroek in de zee n 2001 jaarlijks op... 1 november, reden vind je hier en op mijn pagina POEZIE onderaan?

opsommingsteken Bijvoeging op aanvraag: Op 02/06/06 ben ik al een maand bezig met oefenen om op een eenwieler te rijden.  Hier ziet u een kort clipje van mijn eerste pogingen die beginnen lukken op het terras (opstappen lukt nog niet, nog vl oefening gevraagd).
 
opsommingsteken Bijvoeging op aanvraag (08/08/06): Terug een herpublicatie van een humoristische videoclip die ik in popup had genomen: I Will Survive (oh Jezus/Mohammed, de coloribus et gustibus non est disputandum)...
 
opsommingsteken

Bijvoeging op aanvraag (10/09/06): In een of ander leuk congres in Antwerpen BouwExpo, was ik met mijn drie kindjes aan het spelen.  En ja hoor: hier stond ook een speelgoed-sportschommel voor papa, die niemand nog ondersteboven gekregen had. Dus de kindjes duwden papa in de schommel (en Floris maakte ook de opname met mijn goedkoop Sony-toestelletje).  Achterwaarts (niet gefilmd) lukte pas na verschillende pogingen waarbij ik de techniek door mijn onderbewuste diende te laten beheren, het is namelijk een krachtspel waarin je moet 'tegensturen' en daar is het dierlijke onderbewustzijn sterker in dan het bewustzijn dat altijd maar weer door mensen wordt overschat.  Wiskunde is een puur vastleggen van de verschijnselen, de toepassing is altijd veel leuker en een kwestie van beweging en polarisatie. Dit is de basisrotatie om een sinusode te tekenen in bijv. mijn lessen elektriciteit of voor toelichting van de middelpuntvliedende kracht, die niets anders dan een eigenlijk fictieve variant op de zwaartekracht is in combinatie met de basiseigenschap dat "een voorwerp in beweging de neiging heeft om in beweging (=leven) te blijven".

opsommingsteken Bijvoeging oktober 2007: Radio Donna Belgisch (ahum) kampioenschap Bommetje: 3de plaats "per ongeluk" naar mij: klik op deze aparte pagina of de foto rechts (excuses voor het persoonlijke commentaar; de andere websites worden daar ook gelinkt).

10.3.9. Slotbeschouwing

Bijkomende tekeningen en clips zijn altijd welkom, hoewel u met wat zoeken via google op talloze sites de standaarden vindt als de vazen/gezichten, jonge vrouw/oude vrouw.  Het is ook niet de bedoeling Technopolis concurrentie aan te doen, maar ik mis het Evoluon uit Eindhoven zr erg (vooral die clips met die instortende brug door resonantie, bleven mij uit mijn kindertijd bij). Wie heeft daar nog documentatie over?

>> Joepie: Mail van en met hartstikke veil dankbetuigingen aan 'nou' de lieve Nederlander W. van der Rijt op di 23/10/2007 0h24 (leve Wikipedia):

"Nou, hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Tacoma_Narrows_Bridge#Galloping_Gertie is alles te vinden.
Ook de door u genoemde filmopname van 19 MB: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Tacoma_Narrows_Bridge_destruction.ogg staat erbij."

logocom: loquendi libertatem custodiamus

VAN BELLE Jean Marc, Bellegoed, Bellegem, 26 januari 2005, 19:30 h, bijvoeging I Will Survive-videoclip op 08/08/2006. Laatst bijgewerkt 23/10/2007.