09/08/2006 Mars-Mail is leugen: Eet meer mars en blijf kritisch

Overzichtstabel met snel-links (of snel-rechts?)

I. Er was eens... II. Kritisch bekeken... III. Gratis Stellarium-software... IV. Besluit & info...

I. De situatie: Ze maken ons wat wijs via internet...

Er was eens... een mooi maar mollig moederlijk magistraal marsvrouwtje (of eerder een lieve heks)... dat mij op 09/08/2006 een mail zond met deze powerpoint-presentatie als bijlage (indien vorige link niet werkt, klik hier).  Prachtig, en het wekte impulsief mijn (mannelijke?) nieuwsgierigheid, want het deed me herinneren aan de talloze kilometers die ik speciaal reed om jaren geleden de maximale duur van de indrukwekkende totale zonsverduistering met mijn kinderen en echtgenote bij te wonen (en de reactie van de natuur rondom ons èn de kilte die ze meebracht, liet op ons allen een zeer diepe indruk na - wat een stylistische lange en onverantwoorde zin, maar ik deed erom).  Maar blijkbaar iedereen slikt zomaar dit nieuws en zendt het door.  Waar zijn de kritische geesten die mails natrekken i.p.v. hoaxen zomaar Hocus Pocus (Pilatus) Pas door te sturen?  Bovendien, zoiets moois zou al lang in Eos vermeld zijn in de astronomische rubriek (hun Psyche & Brein nr. 2 is ook zeer goed, hoewel Psyche & Brein 1 voor mij de hoofdprijs blijft verdienen)...

Juist, ja, dien 'embetanten' cijferjournalist Van Belle uit Bellegoed Bellegem, is er zo eentje. Dat klopt en misschien heeft het te zien met het feit dat ik eigenlijk zeer graag tussendoor een 'Mars' eet, of dat alles van wetenschap-waarom-wiskunde mij als 'zoekende alchemist' zo interesseert.

De presentatie beweert dat op 27 augustus 2006 Mars zo dicht bij de aarde zal/zou staan dat je de chocolade eruit kan bijten, nee sorry, dat HIJ zo groot als de maan zou zijn (god Mars = mannelijke oorlogsgod; Belle-gem > Bellum = oorlog, dus hier zijn 'ze' geland).  De amplitude wordt erbij vermeld, zijnde -2,9 en afstand ook: 34.649.589 mijl, wat volgens http://www.artemis-winsum.nl/rekentabellen/mijlnaarkm.htm neerkomt op 55.751.188,701 kilometer (is meestal 69 miljoen kilometer bij mijn weten, maar ik sla zo'n gegevens niet echt op omdat het continu verandert). 

II. Na conversie met gezond mensenverstand (als zoiets al bestaat)

Nu moet je eens een blad papier nemen en daar op tekenen:

Noot: De info zelf kun je ook zelf vinden via google, bijv. op link48 en op link129

Overzichtstabel met snel-links (of snel-rechts?)

I. Er was eens... II. Kritisch bekeken... III. Gratis Stellarium-software... IV. Besluit & info...

III. Gratis platformonafhankelijke software Stellarium

Vanuit mijn alchemie-manie heb ik natuurlijk al in 2003 de software Stellarium gedownload.  En eigenlijk heb ik gemakshalve nog voor de berekeningen hierboven het vooral daarin nagezien.  Ik raad iedereen trouwens deze software aan, al ware het alleen maar ter periodieke nekontspanning en voor onze 'algemene kennis'. De lezer kan op de link.http://www.stellarium.org terecht en ik verzeker dat het regelmatig 'deugd doet' om temidden het vele computerwerk je PC-scherm eens om te toveren in een blik op de sterren net alsof je godverlaten alleen zou zitten naar buiten te starten bij heldere hemel (je kunt zelfs de aarde wegtoveren, je kunt de sterrenbeelden zichtbaar maken, je kunt informatie opvragen over de zichtbaarheid van Mars - de marsmannetjes zelf zitten nog niet in mijn versie 0.6.1. van Mars 2006 - echt waar, er staat geen 'maart'). Als je echtgenote dan plots achter je komt staan, kun je ze wellicht ook wel overhalen om zelfs eens samen snel in stilte  naar de sterren te reizen (terwijl de 'andere' kindjes slapen)...

Rechts onderaan kun je de tijd almaar sneller vooruit en achteruit laten gaan en zo kwam ik op het onderstaande scherm, waarin de magnitude van Mars echter +2,12 blijkt (afstand 2,57 UA). Meteen is ook duidelijk dat Mars vlakbij de zon staat, en iemand aanmanen om met een sterrenkijker ook maar in de richting van de zon te kijken, is iemand die gevangenisstraf verdient. En degene die het doet, verdient niet meer dan zijn gezichtsvermogen kwijt te spelen (?)

 

Meteen besluit ik ook via internet na te zien en via Engelstalige sites vind ik al zeer snel dat het wellicht een presentatie is gebaseerd op iets wat in 2003 gebeurde, zijnde op 29/08/2003.  Daar is de magnitude trouwens -2,47 en er staat effectief een socialistische aanval op Mars (ik bedoel de rode kleur op een rode planeet - ja, hier klopt iets niet, naar aardse normen tenminste, maar ja, als gelijk welke zelfstandige zijn boekhouding zou maken zoals de begroting van de Belgische regering, dan zat hij onverwijld in de gevangenis voor frauduleuze aangifte, het overnemen van diverse miljoenen kostende pensioenverplichtingen als eenmalig inkomen beschouwen, amai).

 

Dit doet me trouwens herinneren aan een (hieronder aangepaste) mop uit mijn jeugd (dus eentje van zo'n 25 jaren oud) - er was nog koude oorlog tussen Rusland & de USA (let ook op de onzinnige info-popups van de zinnige Wikipedia-links hieronder, dit is rubriek humor):

En die mop van 'Rood' doet me aan een andere mop uit die tijd denken (moet je eigenlijk vertellen, mag je niet schrijven, want ik heb hem nog nooit tweemaal hetzelfde verteld):

Antwoord:

Overzichtstabel met snel-links (of snel-rechts?)

I. Er was eens... II. Kritisch bekeken... III. Gratis Stellarium-software... IV. Besluit & info...

IV. Echte informatie over Mars en... valse informatie over marsmannetjes

Van Mars bekijk je trouwens beter eens deze pdf-file die ik veiligheidshalve uit internet uit de tentoonstelling S&F 2005 plukte omdat sommige informatie toch blijken te verdwijnen (bron: http://daedalus.astromobiel.com).

Let in dat pdf-bestand vooral ook op de prachtige details van foto's (bijv. de repen Mars onder het glas die mij honger doen krijgen).

Veel plezier met deze pagina!

VAN BELLE Jean Marc, Bellegoed, Bellegem, 09/08/2006.